Toen ik in 2015 mijn eigen ecologische voetafdruk ging meten schrok ik enorm. Ik maak me - net als zeker zeventig procent van de mensen in Nederland - zorgen om het klimaat. Als maatschappelijk betrokken en bewuste Nederlander, dacht ik dat ik goed bezig was. Ik scheidde mijn afval, was zo goed als vegetariër en als het even kon carpoolde ik met een collega naar mijn werk. Ik dacht, hier zal ik wel lekker scoren. Maar het tegendeel was waar.
Als iedereen zou leven zoals ik toen, dan zouden we 3,7 keer de aarde nodig hebben. Voor de gemiddelde Nederlander is de voetafdruk 3,5. Daarmee werd voor mij zichtbaar hoe groot en complex dit vraagstuk is. Veel groter dan de meeste mensen weten en beseffen. We zijn als mens de veroorzaker, maar ook degene die het probleem kan oplossen. En het mooie is: in onze rol als professional kunnen we zelfs enorme invloed hebben.
Psychologie en veranderkunde
Leven binnen de grenzen van de planeet is de belangrijkste uitdaging van deze tijd. We leven ver buiten haar grenzen. Ik ben afgestudeerd in de organisatiepsychologie en heb meer dan twintig jaar ervaring als trainer, adviseur en veranderkundige. Ik ben gaan zoeken hoe ik met mijn kennis en ervaring een bijdrage kan leveren aan het oplossen van de ecologische en klimaatcrisis.
De uitkomst: als gedragsdeskundige heb ik de belangrijkste tools in handen voor de transitie in organisaties.
De niet altijd makkelijke dialoog
Waarom komen mensen lastig in actie? Wat maakt dat ze het wel belangrijk vinden, maar niks doen? Hoe komt het dat gesprekken hierover vaak leiden tot stevige, vaak onprettige, discussie en polarisatie? Ik heb mij gespecialiseerd in de psychologie en cultuuraspecten die hierachter liggen. Je vindt mijn ideeën ook in het boek Klimaatpsychologie, waar ik een hoofdstuk voor schreef.
Ik doorzie de mechanismen en patronen en creëer een setting waarin je deze vrijuit met elkaar kunt onderzoeken. Ik faciliteer de (niet altijd makkelijke) dialoog hierover. Ik help inmiddels al een paar jaar adviesbureau’s en organisaties in de publieke sector om de hun organisatiecultuur te vergroenen.
Sociaal ondernemer
Omdat ik mij inzet voor een groene organisatiecultuur, wordt mij vaak gevraagd hoe ik dat in mijn eigen bedrijf inricht. Hier even in een notendop.
Geen winstoogmerk, maar een missie.
Reizen met de trein of de fiets. Als dat echt niet gaat, leen ik een auto.
Met een vrijwillige bijdrage in tijd help ik duurzame start-ups en scale-ups.
Ik hanteer sociale tarieven voor minder draagkrachtige organisaties.
Mijn inkoop en andere besluiten toets ik aan de Sustainable Development Goals (SDG’s).
Jaarlijks bereken ik mijn persoonlijke en professionele voetafdruk aan de hand van mijnverborgenimpact.nl. Vervolgens koop ik bij Trees for All twee keer de hoeveelheid bomen die noodzakelijk is voor de compensatie.
Vrienden van de Verandercoach
Klimaatcoach-opleider
Ambassadeur
Gecertificeerd trainer
Spreker en opleider
Mede-ontwikkelaar
Mede-ontwikkelaar model
Mede-ontwikkelaar spel
Jeanine is in staat om warm, kundig en enthousiasmerend klimaatverandering bespreekbaar te maken en mensen aan te zetten tot actie.
Patrick Nederkoorn, cabaretier en podcastmaker
Superinspirerende workshop waarbij hard werken met hart werken gecombineerd wordt. Luchtig, met inhoud en concrete toepassingen op mijn vraagstuk.
Jetske, sociaal ingenieur Duurzaam Vlechtwerk
Heel waardevol om op deze laagdrempelige manier samen te komen en te leren. Duurzaamheid blijft zo op mijn netvlies staan en ik krijg er energie van!
Eskeline, Green Office gemeente Amsterdam
De treinreis die mijn groene ogen opende
Het gebeurde in een Italiaanse trein, op de grens met Oostenrijk. Na mijn zomervakantie was ik op weg naar huis. In mijn trein zaten nauwelijks toeristen, maar hij was bomvol vluchtelingen. Deze reis maakte dat ik ging onderzoeken wat mijn ecologische voetafdruk was.